tajemství kuchyně: pracovní deska
- konstrukce, materiály, nábytek
- 19. 8. 2019
Až do první světové války byly kuchyně tvořeny sestavou solitérů, tedy převážně příborníky, mycími stolky a kamny s plotnou. Dvacátá léta 20. století odstartovala boom kuchyní a racionalizaci vaření. Vlivem vzájemného sestavování různorodých kuchyňských prvků a skříněk, vznikl propojený sektor “in line” tedy kuchyňská linka, “která ušetří kilometry kroků”.
1. přímá linka / 2. průchozí sestava / 3. sestava ve tvaru “L“ / 4. sestava ve tvaru “U“ / 5. sestava s ostrůvkem / 6. sestava ve tvaru “T”
Kuchyňskou pracovní desku můžeme vnímat jako základní kámen celé kuchyně. Jedná se o horizontální plát, který je ukotven obvykle na spodních skříňkách. Zajímat by nás měla především výška horní hrany pracovní desky od země, materiál ze kterého bude deska vyrobena a celkové tvarové provedení desky. Na těchto třech bodech jsou pak závislé další faktory (výška zásuvek, výška horních skříní, dosah do horní police, dimenzování spodních skříněk a další).
výška x šířka x tloušťka
Při navrhování výšky kuchyňské pracovní desky je třeba postupovat individuálně ke každému člověku. Hospodyně nebo její mužský protějšek by měli u linky stát vzpřímeně a nijak zvlášť se nepředklánět. Zdravý předklon nad kuchyňskou linkou je kolem 20 stupňů. Předcházíme tím zatěžování páteře a následným bolestem hlavy, ramen či pánve.
Adekvátní výška pracovní plochy by se měla pohybovat v rozmezí 850 – 950 mm. Směrodatným ukazatelem pro jednotlivce je výška pokrčené ruky v zápěstí. Výsledné číslo značí výšku dna dřezu umístěného v desce kuchyňské linky. Při značném výškovém rozdílu mezi partnery, pomůže výškově nastavitelný kuchyňský pult.
Dalším významným aspektem při navrhování pracovní desky je její hloubka, která by měla být větší jak 600 mm (hloubka spotřebičů). Optimální velikost pro pracovní desky u zdi je pak 650 – 750 mm. Velikost pracovní desky na tzv. ostůvku může být ještě větší, a to z důvodu přístupu z více stran.
Tloušťka pracovních desek je závislá na použitém materiálu: lamináty mohou mít tloušťku kolem 40 mm. Zatímco skleněná pracovní deska jen pár milimetrů. Všechny hrany pracovních desek musí být zkosené nebo zaoblené. Přesah pracovní desky se nedoporučuje větší než 30 mm z důvodu dobré obslužnosti spodních skříněk.
Materiály vhodné pro pracovní desky
Nejvíce zkoušeným kuchyňských povrchem je kuchyňská deska. Ta musí odolávat nejrůznějších experimentům hospodyněk a hospodářů. Ať už se jedná o chemické pokusy s běžnými kuchyňskými chemikáliemi (především čistící prostředky), fakírská čísla s noži, sekáčky a dalšími ostrými nástroji či práci s barvivy, jako například řepa či jahody. Zároveň musí pracovní deska odolávat vodním radovánkám a vysokým teplotám, a to nejen v létě…
masiv
Masivní pracovní deska je v očích řady klientů stále tím nejlepším materiálem pro pracovní desku. Navíc s puncem tradice a řemesla.
Přestože negativní vlastnosti dřeva, jakými jsou například problémy s povrchem a jeho úpravou, bobtnání a sesychání vláken, suky, škůdci aj.) , dokázaly vyřešit aglomerované materiály, je dřevo stále žádaným artiklem.
Pro výrobu kuchyňských pracovních desek se používá tvrdé dřevo, a to nejčastěji dub, který se vyznačuje antibakteriálními vlastnostmi , nebo třešeň . Výjimkou nejsou ani exotické dřeviny, zejména cedr, wenge, teak či bambus.
Mezi výhody masivního dřeva patří přírodní vzhled, originálnost každého centimetru, povrch teplý na dotek, dostupná cena, možnost přebroušení povrchu.
Nevýhodami masivní pracovní desky jsou menší odolnost proti poškrábání a kapalinám, tvrdost materiálu, složitější údržba. Pro zlepšení povrchových vlastností se používají oleje, vosky či polyuretanové nátěrové hmoty. A neustálá myšlenka na to, že masivní pracovní deska není jedno velké prkénko.
lamino
Laminovaná dřevotřísková deska (LTD), je oblíbeným materiálem velké řady klientů pro její vlastnosti a dobrou cenu.
Jedná se spojení aglomerovaného materiálu (dřevotřísky, MDF desky či dřevovláknité desky) a dekoračního papíru. Tento papír, který je složen ze tří až šesti vrstev pevného sulfátového papíru , je předem napuštěný v močovino - formaldehydové pryskyřici , která po zahřátí v lisu vytvrdne a přilepí soubor laminovacích papírů k aglomerované desce. Současně, na obou stranách povrchu laminované desky vznikne struktura (např.: lesku, matu, pórů, struktura dřeva či kamene), a to podle struktury použitého lisovacího plechu.
U výsledného produktu, je povrchová úprava zcela hotová. Vytvořený povrch je odolný proti mechanickým vlivům, vlhkosti, slabým kyselinám (bez agresivního činidla), zvýšené teplotě a je světlostálý. Hrany jsou tvořeny technikou postfmormingu.
Laminované desky se vyrábí ve velkých délkách, rakouská firma Egger, nabízí pracovní desky v délce až pět metrů. Díky velké délce se značně eliminuje počet spojů, které by byly náchylné na vznik bakterií, bobtnání dřeva či usazování nečistot. Kritickým místem může být vodovodní baterie vsazené do plochy desky.
vysokotlaký laminát
Kompaktní deska z vysokotlakého laminátu (HPL), disponuje nejvyššími požadavky na hygienu a životnost.
Tento relativně nový materiál je vhodným pro pracovní desky z hlediska vodovzdornosti, otěruvzdornosti, dle normy ČSN EU 438 splňuje normy proti proražení, zvládá teploty do 180 °C, odolává oxidaci povrchu - tedy je stále barevný a rozměrově stálý.
Jedná se o desku složenou z velkého množstvím slisovaných papírů a pryskyřice, které jsou lisovány pod velkým tlakem. Tento moderní materiál se pro kuchyňské desky používá v tloušťkách od 10 do 30 mm.
Pohledová vrstva je opatřena nejkvalitnější melaminovou pryskyřicí, zajišťující vysokou odolnost proti poškrábání, vodě a působení jiných chemikálií. Tato vrstva může mít opět jako výše zmíněny laminát nepřeberné množství struktur a barev.
HPL desky je vhodné používat například pro mycí dřez, který je zavěšen ze spodní části pracovní desky. Hrany vyříznutého otvoru mohou mít totiž stejný dezén jako povrch pracovní desky.
Výhodou je na rozdíl od klasického dřevotřískového laminátu možnost probarveni jádrové části desky v celé vrstvě. Desky z vysokotlakého laminátu jsou uzavřeny syntetickou ABS hranou nebo hliníkovou hranou.
přírodní kámen
Kamenné desky působí luxusním a elegantním vzhledem, které vynikají zajímavou strukturou, tvrdostí, odolností proti mechanickému poškození a vysokým teplotám. Tvrdost kamene je však vykoupena křehkostí, která může způsobit po silném nárazu destrukci. Klienty může odradit od tohoto přírodního materiálu vysoká cena, stejně tak i pocit chladu při doteku.
Pro povrchy kuchyňských desek se nejčastěji používá leštěný kámen. Pro čištění se doporučují obyčejné čistící prostředky, bez kyselin a abraziv, které by povrch nenávratně zničily. Některé typy kamenů jsou citlivé na běžné kyseliny jako například citrón, či víno.
Kameninové desky nedosahují takových tlouštěk jako jiné materiály, protože jejich velká hmotnost musí být dostatečně zohledněná při dimenzování spodních skříní.
Na trhu je několik desítek typů kamene vhodných pro použití na pracovní desku jako například mramor, žula, břidlice či granit.
Žula je často používaným kamenným materiál pro kuchyňské pracovní desky. Lze jí dobře leštit, kvůli své zrnité struktuře se však hůře obrábí. Vyznačuje se neporézností a dlouhou životností, tvrdostí a odolností proti mechanickému poškození a běžným chemikáliím. Oproti umělým kamenům ji však nelze zbavit pojících spár.
Mramor není příliš vhodným materiálem pro pracovní desky, přesto je velmi oblíbeným a dodává interiéru luxusní vzhled. Pórovitá struktura velmi rychle propustí jakoukoliv tekutinu a barevné kyseliny způsobují trvalou změnu.
TechniStone
Přírodní kámen s obchodním názvem TechniStone (z České republiky), je přes svůj technicko-stavební název naprosto vhodným materiálem pro styk s potravinami.
Je tvořen 93% drceným křemenem a žulou. Zbytek obsahu tvoří pojící pryskyřice a barevné pigmenty, které dají pracovní desce požadovaný vzhled.
Mezi jeho dobré vlastnosti patří pevnost, tvrdost, neporéznost a odolnost proti vyšším teplotám a chemikáliím. Je také vysoce odolný proti opotřebení i poškrábání.
Nevýhodou je jeho vysoká hmotnost a stejně tak i vysoká cena.
Corian
Corian je umělý kámen s dlouhou životností, který vyrábí americká firma Du Pont od roku 1967.
Směs je tvořena dvěma třetinami přírodními materiály (bauxitem) a jednou třetinou akrylátové pryskyřice (PMMA).
Je to materiál nenasákavý, ekologický (nízký stupeň VOC), který se tvaruje za tepla. Lze tak vytvářet i složité tvary pracovních desek či originálních dřezů z jednoho kusu “kamene”.
Je vhodný pro spojování více plátů pomocí téměř neviditelných spojů, které tak nejsou místem vzniku bakterií.
Pracovní desky lze vyrobit v různém spektru barev. Na plochu lze také pomocí sublimačního otisknout jakýkoliv digitální obraz.
Beze změny povrchu je Corian odolný vůči teplotě maximálně 160°C a to po dobu 12 minut , hůře odolává silným chemikáliím.
beton
S rozvojem industriálních prvků v kuchyni se rozmohl trend betonových pracovních povrchů.
Betonové desky se odlévají přímo na místě určení, jedná se o směs betonu s přidanými aditivy proti praskání a štípání. Vylitý a ztuhlý povrch se následně brousí do hladka a dorovnává tmelem .
Nevýhodou může být vysoká hmotnost desky, která musí být umístěna na stabilním podkladu. Deska z betonu je tvrdá, pevná a tvarově stálá, po použití tmelu odolává slabým chemickým látkám a vysokým teplotám.
nerez
Pracovní desky z nerezové oceli se používají zejména v průmyslových kuchyních.
Mezi její největší výhody patří hygieničnost, odolnost proti vysokým teplotám, korozi a její teoretická nezničitelnost.
Lesklý nerezový povrch může být vnímám zejména v domácím prostředí sterilně, působí také chladně. Při kontaktu nerezové desky s kuchyňskými nástroji, dochází ke zvýšenému hluku než u jiných materiálů. Zároveň je nerezový povrch citlivý na poškrábání a dotek ve smyslu otisku prstů aj. Tento nedostatek lze částečně eliminovat broušenou povrchovou úpravou.
sklo
Moderní skleněné pracovní desky se vyrábí z tabulí tvrzeného skla o síle 19 nebo 25 mm. Jsou velmi odolné vůči opotřebení, jsou hygienické a snadno se udržují.
Skleněnou pracovní desku lze zvolit v průhledné, mléčné nebo neprůhledné variantě a v mnoha barevných odstínech včetně metalízy a perleťového vzhledu. Spodní strana desky může být pokryta potiskem nebo natřena emailovou barvou a může být dokonce osvícena optickými vlákny či LED pásky.
Sklo se může poškrábat, ačkoliv na skle s texturou na spodní straně se škrábance vlivem lomu světla ztratí.
Zóny na pracovní desce
Pracovní deska tvoří základ pro většinu funkčních zón. Jsou to zejména:
přípravná zóna
je pracovní deska bez spotřebičů, zpravidla situována mezi dřez a varnou desku. Její šířka by měla být minimálně 900 mm. V blízkosti této zóny bývají umístěny často používané pracovní nástroje (prkénka, nože, váha, aj.).
mycí zóna
je na pracovní desce zastoupena dřezem a odkapávací plochou. Prostor vedle dřezu a to vlevo i vpravo by měl být minimálně 300 mm široký. Prostor pod dřezem je vhodný pro umístění mycích prostředků a odpadkového koše.
varná zóna
se rozumí na pracovní ploše místo pro varnou desku. A ta může býti indukční, plynová, sklokeramická nebo litinová. V ploše desky je vyřezaný otvor, který slouží pro přesné umístění konkrétní varné desky včetně těsnění. Je třeba pamatovat, že pod varnou deskou nelze umístit zásuvku bez horní separace. Důvodem je možného vzpříčení ostrých předmětů v zásuvce. V blízkosti varné zóny bývají umístěny kastróly, pánve či obracečky.
odkládací zóna
je často podceňovaným sektorem na kuchyňské lince. Je třeba brát v potaz místo, kam lze položit tašku s nákupem nebo horký plech. Tato místa v kuchyních často schází a proto dochází ke kolizím
Leave Your Comment Here